Lucie Cukrászdája

Könnyű francia cukrászat mindenkinek

Bredele - elzászi karácsonyi aprósütemény

2015. november 29. 17:27 - Pierrette

A sokféle karácsonyi sütemény különösen jellemző Elzászra, egész évben kaphatók, de hagyományosan az év végi ünnepek idején szokták elkészíteni.

 

A bredele első említése a 14. századból származik. Egy másik feljegyzés szerint 1570-ben a strasbourgi elöljáró betiltotta a Szent Miklós napi vásárt, így az emberek nem tudták megvenni a bredele hozzávalóit, ezért nagy volt a tiltakozás.

A 19. század közepén Oberkirch báró emlékirataiban megírta, hogy a strasbourgi vásárban lehet bredele-t kapni. A cukormázat csak pár évvel később találták fel, ettől kezdve díszítették vele a bredele-t.

 

A bredele-nek nagyon sok változata van, sok titkos családi recept. Lehet mandulás, mogyorós, citromos, ánizsos és fahéjas, többnyire csillag, szív vagy félhold alakú. Kávéval, tejjel vagy forralt bor mellé fogyasztják.

Hozzávalók:

500 g liszt

250 g vaj

300 g porcukor

300 g mandulapor

3 tojás

2 csomag vaníliás cukor

12,5 cl rum

a tetejére: 1 tojássárgája és egy kevés tej

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 240 fokra.

Keverjük össze az össze alaposan a porcukrot, a vaníliás cukrot és a 3 tojást és a rumot. Majd adjuk hozzá a lisztet és a mandulaport. Gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagságúra. Csillag vagy hold alakúra vágjuk a kekszeket és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket. Kenjük meg a tojássárgája és a tej keverékével. Tegyük a 240 fokos sütőbe kb. 10 percre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://luciecukraszdaja.blog.hu/api/trackback/id/tr138125106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása