A sokféle karácsonyi sütemény különösen jellemző Elzászra, egész évben kaphatók, de hagyományosan az év végi ünnepek idején szokták elkészíteni.
A bredele első említése a 14. századból származik. Egy másik feljegyzés szerint 1570-ben a strasbourgi elöljáró betiltotta a Szent Miklós napi vásárt, így az emberek nem tudták megvenni a bredele hozzávalóit, ezért nagy volt a tiltakozás.
A 19. század közepén Oberkirch báró emlékirataiban megírta, hogy a strasbourgi vásárban lehet bredele-t kapni. A cukormázat csak pár évvel később találták fel, ettől kezdve díszítették vele a bredele-t.
A bredele-nek nagyon sok változata van, sok titkos családi recept. Lehet mandulás, mogyorós, citromos, ánizsos és fahéjas, többnyire csillag, szív vagy félhold alakú. Kávéval, tejjel vagy forralt bor mellé fogyasztják.
Hozzávalók:
500 g liszt
250 g vaj
300 g porcukor
300 g mandulapor
3 tojás
2 csomag vaníliás cukor
12,5 cl rum
a tetejére: 1 tojássárgája és egy kevés tej
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 240 fokra.
Keverjük össze az össze alaposan a porcukrot, a vaníliás cukrot és a 3 tojást és a rumot. Majd adjuk hozzá a lisztet és a mandulaport. Gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagságúra. Csillag vagy hold alakúra vágjuk a kekszeket és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket. Kenjük meg a tojássárgája és a tej keverékével. Tegyük a 240 fokos sütőbe kb. 10 percre.