A legenda szerint farsang éjszakáján Marie Antoinette álruhában szökött ki a Tuileriákban rendezett farsangi álarcosbálról, hogy a beignet csábításának engedjen.
A francia királyné az utcán az kavargó tömegben elvegyülve megéhezett, és mivel nagy rajongója volt az édességeknek, vásárolt egy fánkot egy mézeskalács árustól. Annyira ízlett neki, hogy a kísérőjével felvásároltatta az árus egész készletét. Miután visszatért, megparancsolta a palota cukrásznak, hogy készítsen ő is ilyen finomságot. Mivel a cukrász nem boldogult vele, a királynő magához hívatta a mézeskalácsost, aki némi alkudozás után elárulta neki a receptet. A cukrász finomította, és egy kicsit módosította a receptet, és ettől kezdve a királyi lakomák kedvelt finomságává vált a fánk.
Ma a beignet több változata ismert, de abban hasonlóak, hogy általában szögletes formájúak és porcukorral bőségesen megszórva tálalják.
A sok változat közül Chef Philippe, egy biarritz-i hotel séfjének receptjét osztom meg veletek.
Chef Philippe fánkja
Hozzávalók 30 fánkhoz:
500 g liszt
1 tojás
120 g lágy vaj
1 vaníliás cukor zacskó
1 élesztő
1 vanliarúd
1 citrom héja
10 cl rum
sütőolaj
porcukor a tetejére
só
Elkészítés:
Öntsük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a citromhéjat, a vaníliás cukrot, az élesztőt, vaníliarúd belsejét, a tojást, és a rumot, majd a végén 15-20 cl vizet. Gyúrjuk 7-8 percig, amíg teljesen el nem válik az edény falától. Letakarva 1 óráig pihentessük. Nyújtsuk ki egy cm vastagságúra, majd kenjük be vajjal a tésztát. Tekerjük fel, mint egy palacsintát, majd csináljunk egy óriási csigát és így pihentessük másnapig.
Következő nap megint nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra és daraboljuk fel négyzet formájúra.
Felhevített olajban süssük ki a fánkokat, amíg feljönnek az olaj tetejére és aranyszínűek nem lesznek.