Lucie Cukrászdája

Könnyű francia cukrászat mindenkinek

Mille feuilles aux framboises – Málnás francia krémes

2015. május 17. 14:11 - Pierrette

A franciák legendás krémese a mille feuilles szó szerint ezer levelet jelent. Egyike a leglátványosabb és legfinomabb desszerteknek, próbára teszi a cukrászmesterek szakértelmét. Akadnak egyszerűbben kivitelezhető, házilag is megvalósítható receptek, köztük ez a málnás változat.

 

Az első receptleírás 1651-ből maradt fenn. François Pierre La Varenne a kora újkori francia konyha alapművének számító szakácskönyvében (Le cuisinier françois). A mille feuilles világkarrierje azonban csak a 19. században kezdődött, amikor Marie-Antoine Carême, akit „a szakácsok királya, a királyok szakácsaként” is neveznek, megújította a receptet.

 

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

málna

3 dl tej

5+1 tojássárgája

80 g porcukor

15 g liszt

10 g kukoricakeményítő

1 vanília rúd

50 g vaj

 

210 fokra melegítsd elő a sütőt.

A tésztát 18 téglalapra vágd fel, kb 12x6 cm méretűre. A lapokat tedd nedves tepsire, majd tojássárgájával kend be őket. Süsd15 percig 210 fokos sütőben.

Amíg sül, készítsd el a vaníliakrémet. Vágd fel a vaníliarudat, kapard ki a magokat, tedd bele a tejbe az üres vaníliarúddal együtt és forrald fel. Ha felforrt, vedd ki a rudat, húzd le a tűzhelyről.

Az 5 tojássárgáját keverd össze a cukorral, a liszttel és a kukoricakeményítővel, öntsd a forró tejbe és főzd óvatosan – nehogy összecsomósodjon! -, amíg krémállagú nem lesz. Végül keverd bele a vajat. Hagyd kihűlni.

Ha kész a krém és tészta is, jöhet a rétegezés. A tésztalapok közé tegyél vaníliakrémet és málnát, olyan sorrendben, ahogy neked tetszik.

 Tipp: Ha vastagnak találod a megsült tésztalapokat, nyugodtan vágd ketté, így több sütit kapsz.

Ha autentikusabb akarsz lenni, sütés előtt cukorral szórd meg tésztalapokat, így a cukor rákaramellizálódik a tésztára, ettől ropogósabb és finomabb lesz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://luciecukraszdaja.blog.hu/api/trackback/id/tr587466992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása