A franciák legendás krémese a mille feuilles szó szerint ezer levelet jelent. Egyike a leglátványosabb és legfinomabb desszerteknek, próbára teszi a cukrászmesterek szakértelmét. Akadnak egyszerűbben kivitelezhető, házilag is megvalósítható receptek, köztük ez a málnás változat.
Az első receptleírás 1651-ből maradt fenn. François Pierre La Varenne a kora újkori francia konyha alapművének számító szakácskönyvében (Le cuisinier françois). A mille feuilles világkarrierje azonban csak a 19. században kezdődött, amikor Marie-Antoine Carême, akit „a szakácsok királya, a királyok szakácsaként” is neveznek, megújította a receptet.
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
málna
3 dl tej
5+1 tojássárgája
80 g porcukor
15 g liszt
10 g kukoricakeményítő
1 vanília rúd
50 g vaj
210 fokra melegítsd elő a sütőt.
A tésztát 18 téglalapra vágd fel, kb 12x6 cm méretűre. A lapokat tedd nedves tepsire, majd tojássárgájával kend be őket. Süsd15 percig 210 fokos sütőben.
Amíg sül, készítsd el a vaníliakrémet. Vágd fel a vaníliarudat, kapard ki a magokat, tedd bele a tejbe az üres vaníliarúddal együtt és forrald fel. Ha felforrt, vedd ki a rudat, húzd le a tűzhelyről.
Az 5 tojássárgáját keverd össze a cukorral, a liszttel és a kukoricakeményítővel, öntsd a forró tejbe és főzd óvatosan – nehogy összecsomósodjon! -, amíg krémállagú nem lesz. Végül keverd bele a vajat. Hagyd kihűlni.
Ha kész a krém és tészta is, jöhet a rétegezés. A tésztalapok közé tegyél vaníliakrémet és málnát, olyan sorrendben, ahogy neked tetszik.
Tipp: Ha vastagnak találod a megsült tésztalapokat, nyugodtan vágd ketté, így több sütit kapsz.
Ha autentikusabb akarsz lenni, sütés előtt cukorral szórd meg tésztalapokat, így a cukor rákaramellizálódik a tésztára, ettől ropogósabb és finomabb lesz