A Bretagne-ból származó aszalt szilvás lepény elkészítése pofonegyszerű. A far eredetileg sós köret volt, a 18. században még hússal ették. Csak a 20. században terjedt el édesen, amikor tojást tettek a tésztájába és gyümölcsöket adtak hozzá. Hagyományosan szilvával vagy mazsolával szokták készíteni, de az aszalt szilvás a legelterjedtebb.
200 g liszt
150 g cukor
4 tojás
2 csomag vaníliás cukor
75 cl tej
kb. 20 db aszalt szilva
vaj a sütőforma kikenéséhez
A tésztához keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük 1 órát.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Sütőformát jól kivajazzuk, öntsük bele a tésztát. Az aszalt szilvákat lisztben hempergessük meg és egyenletesen rakjuk a tészta tetejére. 200 fokon süssük 30 percig, ezután kapcsoljuk ki a sütőt és még egy félórát a sütőben pihentessük. Fontos, hogy se a sütés és se a pihentetés alatt ne nyitogassuk a sütőt!
Hidegen vagy éppen langyosan kínáljuk.
Tipp: Az aszalt szilvát rumba is áztathatjuk.