Lucie Cukrászdája

Könnyű francia cukrászat mindenkinek

Calisson d’Aix egyszerűen

2015. május 10. 12:38 - Pierrette

A calissont, a rombusz alakú mandulás sütiket Provence minden cukrászdájában lehet kapni, de az eredeti Calisson d’Aix-t csak Aix-en-Provence-ban készíthetik szigorú előírások szerint. Ennek ellenére az itthon kapott alapanyagokból is olyan finom calissont készíthetünk, hogy akár ismerőseink előtt is villoghatunk vele.

 

A Calisson d’Aix, a finom mandulás hajócskák Aix-en-Provence-ban hosszú múltat tudhatnak maguk mögött.

A calisson receptje Olaszországból származik. Egy 1170-ből származó recept leírja, hogyan készülnek a mandula szeletek Padovában és száz évre rá Velencében, Szent Márk ünnepén pedig már osztogatták a népnek a calissont.

Hamarosan Provence-ban is hódítóútjára indult. Az egyik változat szerint 1473-ban, Jeanne de Laval és René király esküvői reggelijén ez volt a fő csemege. A másik szerint az 1630-as pestisjárvány végéről megemlékező misén kínált calisson hozta meg az átütő sikert.

Mindenesetre a calisson legfontosabb hozzávalója, az Ázsiából származó mandulafa Provence-ban kiváló feltételeket talált a növekedéshez. Hamarosan a mandula világpiaci árát hosszú időn át Aix határozta meg.

Hagyományosan Provence-ban szenteste kerül az asztalra, mint a 13 karácsonyi édesség egyike.

Aixben minden cukrásznak megvan a maga receptje, de a calissonhoz mindenképpen kell: mandula, sárgadinnyebefőtt, és cukor. Elkészítése bonyolult és időigényes: darált mandulát elkevernek apróra vágott gyümölcsbefőttel (dinnye, kajszi), kandírozott naranccsal, rizsostyára terítik, és napon szárítják. Mikor már egy kicsit megszikkadt, cukros tojáshabbal lefedik. Ismét pihentetik, majd rombuszalakú formával kiszúrják. Másik változat szerint eleve a formákba öntik a masszát.

Most mutatok nektek egy eredeti francia receptet, amelynek hozzávalói Magyarországon is könnyen beszerezhetők és az elkészítése is igen egyszerű. Az íze pedig akár az eredeti calissoné, felvághatunk ezzel ismerőseink előtt.

Hozzávalók:

250 g darált mandula

250 g porcukor

100 g sárgabaracklekvár

100 g narancslekvár

a mázhoz:

150 g porcukor

1 tojás fehérje

 

Melegítsd elő a sütőt 150 fokra.

Egy lábasban keverd össze a darált mandulát, porcukrot és a lekvárokat. Lassú tűzön kb. 10 percig melegítsd, amíg masszát nem alkot. Terítsd el 5 mm vastagságúra egy tepsiben. Verd fel a tojásfehérjét a porcukorral, kend be vele a masszát, majd süsd 150 fokos sütőben 15 percig. Ha kihűlt vágd rombusz alakú, calisson formára.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://luciecukraszdaja.blog.hu/api/trackback/id/tr787447164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.05.10. 17:42:15

Köszönöm régi kedvencem receptjét, ki is próbálom.
süti beállítások módosítása