Lucie Cukrászdája

Könnyű francia cukrászat mindenkinek

Baszk torta

2015. október 22. 19:23 - Pierrette

Baszkföld híres süteménye a vaníliás krémmel töltött Gateau Basque, azaz Baszk torta. A süteményt a 18. században, a Biscotx nővérek alkották meg.

 

A Pireneusok lábánál fekvő Cambo-les-Bains-ben a torta tiszteletére minden év október elején fesztivált (la fete du gateau basque) is rendeznek.

Hozzávalók a tésztához:

1 tojás

1 tojás sárgája

100 g cukor

1 csipet só

200 g liszt

150 g langyos vaj

Hozzávalók a krémhez:

25 dl tej

1 zacskó vaníliás cukor vagy 2 vaníliarúd vagy vanília kivonat

2 tojás sárgája

50 g cukor

30 g liszt

1 kanál rum

A tetejére:

1 felvert tojás

A tészta elkészítése:

Verjük fel a tojást, a tojás sárgáját, a cukrot és a csipet sót, majd lassanként adjuk hozzá a lágy vajat, végül a lisztet és az egészet gyúrjuk össze. A hűtőben hagyjuk pihenni a tésztát.

A krém elkészítése:

Forraljuk fel a tejet a vaníliával (ha vanília rudat használunk, akkor vaníliarudakat félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk, és a hüvelyekkel együtt a tejhez adjuk). Fehéredésig verjük fel a két tojássárgáját és a cukrot, majd adjuk hozzá a cukrot, a lisztet és a rumot, végül óvatosan a forró vaníliás tejet. Az egészet lassú lángon addig melegítsük, amíg sűrűsödni kezd.

Összeállítás és sütés:

Vajazzunk ki egy tortaformát, a tészta 2/3-át simítsuk a formába. A kihűlt krémet tegyük bele és a maradék tésztával fedjük le. Kenjük meg a felvert tojással, 40 percig 210 fokon süssük meg.

Tipp: Ha még autentikusabb baszk tortát akarunk készíteni, tehetünk a krémbe mandula lisztet vagy mandulakivonatot is.

Szólj hozzá!
Címkék: baszk vanília

A bejegyzés trackback címe:

https://luciecukraszdaja.blog.hu/api/trackback/id/tr168012935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása