Baszkföld híres süteménye a vaníliás krémmel töltött Gateau Basque, azaz Baszk torta. A süteményt a 18. században, a Biscotx nővérek alkották meg.
A Pireneusok lábánál fekvő Cambo-les-Bains-ben a torta tiszteletére minden év október elején fesztivált (la fete du gateau basque) is rendeznek.
Hozzávalók a tésztához:
1 tojás
1 tojás sárgája
100 g cukor
1 csipet só
200 g liszt
150 g langyos vaj
Hozzávalók a krémhez:
25 dl tej
1 zacskó vaníliás cukor vagy 2 vaníliarúd vagy vanília kivonat
2 tojás sárgája
50 g cukor
30 g liszt
1 kanál rum
A tetejére:
1 felvert tojás
A tészta elkészítése:
Verjük fel a tojást, a tojás sárgáját, a cukrot és a csipet sót, majd lassanként adjuk hozzá a lágy vajat, végül a lisztet és az egészet gyúrjuk össze. A hűtőben hagyjuk pihenni a tésztát.
A krém elkészítése:
Forraljuk fel a tejet a vaníliával (ha vanília rudat használunk, akkor vaníliarudakat félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk, és a hüvelyekkel együtt a tejhez adjuk). Fehéredésig verjük fel a két tojássárgáját és a cukrot, majd adjuk hozzá a cukrot, a lisztet és a rumot, végül óvatosan a forró vaníliás tejet. Az egészet lassú lángon addig melegítsük, amíg sűrűsödni kezd.
Összeállítás és sütés:
Vajazzunk ki egy tortaformát, a tészta 2/3-át simítsuk a formába. A kihűlt krémet tegyük bele és a maradék tésztával fedjük le. Kenjük meg a felvert tojással, 40 percig 210 fokon süssük meg.
Tipp: Ha még autentikusabb baszk tortát akarunk készíteni, tehetünk a krémbe mandula lisztet vagy mandulakivonatot is.