A franciák hagyományos Vízkeresztkor készített tortájába rejtett bábú megtalálója lesz a király. A „megválasztott” király fejére koronát kap. A királysággal kötelesség is jár: a következő évben neki kell elkészítenie a tortát.
A francia elnöknek nem szabad az etikett szerint „király választani”, ezért januárban egy figura nélküli galette-et szolgálnak fel az Élysée palotában.
A tortát hagyományosan annyi szeletre vágták, ahányan ülnek az asztal körül, plusz egy, amely „Isten szelete” vagy „a szegények szelete”, amelyet az első betérő szegény kapott meg.
A torta története az ókorba nyúlik vissza. A Saturnalia (római ünnepség, december végén és január elején) alatt a rómaiak minden alkalommal kijelöltek egy rabszolgát, mint a „nap királyát”. A szerepek megfordításával akarták elkerülni a rossz napokat, amelyeket Saturnus okozott. Minden családban egy babot sütöttek a tortába, és aki megkapta, a nap királya lett, így beteljesíthette eddigi vágyait, mint például parancsokat osztogatni a gazdáinak. A nap után persze visszatértek szolgai életükbe.
Régen nemcsak Vízkeresztkor ettek ilyen tortát. Egy XIII. századi feljegyzés szerint a vendégek galette-tel köszönték meg a nagylelkű vendéglátást, vagy a nők a terhesség végén is kaphattak egyet.
I. Bourbon Lajos életrajzírója, hogy megmutassa a herceg könyörületességét leírta az alábbi történetet. A herceg egyik Vízkeresztkor egy nyolc éves gyerekből csinált egy napra királyt, aki a legszegényebb családból való volt a városban. Királyi ruhákat adott rá és a rendelkezésére bocsátotta a szolgáit. Másnap a herceg 40 livre-t, az udvara összes lovagja egy-egy frankot, és az összes udvaronc fél-fél frankot adományozott a családjának. Így majdnem 100 frank jött össze, amiből tudták fizetni a gyerek iskoláztatását.
XIV. Lajos 1684-ben egy nagy ünnepséget rendezett öt asztallal: egy a férfiaknak és négy a nőknek. Mind a négy asztalnál felszolgáltak egy tortát. Ekkor a „királyok” választhattak maguknak minisztereket és követeket, akik gratulálhattak a többi királynak és királynőnek, valamint szövetségeket köthettek egymással. XIV. Lajos annyira élvezte a játékot, hogy már a következő héten megismételtette.
A XVIII. század elején a pékek is elkezdtek galette-et sütni. Ezen a cukrászok úgy felháborodtak, hogy elérték a parlamentben, hogy a pékek számára megtiltottak mindenfajta cukrászkodást, nem használhattak többet vajat és tojást, valamint termékeiket sütés előtt nem kenhették be tojással.
A forradalom alatt a Konventben egy képviselő be akarta tiltatni a galette des roi-t a neve miatt (roi=király), de a kérvényét elutasították. 1791-ben azonban egy ülésen a Vízkeresztet (jour des Rois=királyok napja), átnevezték Sans-Culottes-ek napjára, így már semmi értelme nem volt a tortának. Azonban a lakosság ettől kezdve a sütit „Egyenlőség tortának” nevezte, így hamarosan visszatérhetett az asztalokra.
A vízkereszti torta hagyománya az Újvilágba is eljutott a francia kivándorlók által, ennek legjobb példája New-Orleans-ban, a Mardi Gras (karnevál húshagyó kedden, hagyományosan a város francia negyedében tartják) során fogyasztott „king cake”.
Ami a figurát (la fève) illeti, a középkorban egy kis Jézus volt. A forradalom során ezt egy frígiai sapkával helyettesítették. Ma már bármilyen figurát belesüthetünk a tortába.
Hozzávalók:
2 csomag leveles tészta
100 g vaj
125 g mandulapor
100 g cukor
2 tojás + 1 bekenni
kevés tej
Fakultatív: egész mandulák
Elkészítés:
Keverjük össze a lágy vajat, a porcukrot és a mandula port. 2 tojást adjunk hozzá egyenként, miután mindig jól összekevertük. Ha szeretnénk, hogy ropogós legyen, egész mandulákat törjünk össze és keverjük hozzá.
Nyújtsuk ki a leveles tésztát és vizezzük be a széleket.
A tésztára kenjük rá a krémet, hagyománytisztelőknek ekkor kell hozzáadni a figurát.
Majd simítsuk a másik leveles tésztát a tetejére. Nyomjuk össze a széleket, majd villával szurkáljuk meg.
A harmadik tojást verjük fel, keverjük el egy kevés tejjel, majd kenjük be vele a tésztát.
Hagyjuk hűlni a hűtőben 30 percig, aztán megint kenjük be a tetejét.
Végül egy késsel, ha kedvünk van, megmintázhatjuk a tetejét.
240 fokon süssük 10 percig, majd 180 fokon 20 percig.