Lucie Cukrászdája

Könnyű francia cukrászat mindenkinek

Elzászi húsvéti bárány (Osterlammelle)

2015. április 04. 23:04 - Lucie cukrász

A bárány a legősibb húsvéti jelkép. A kereszténységben Jézust szimbolizálja, a zsidók pedig mikor átkeltek a Vörös-tengeren minden család feláldozott egy bárányt.

Az osterlammele szó elzásziul húsvéti kis bárányt jelent. Elzászban a hagyomány szerint minden gyerek kap egy sütibárányt a mise után húsvét napján.

Vallási jelkép mellett a recept praktikus célokat is szolgált. A háziasszonyok és pékek így meg tudtak szabadulni a nagyböjt alatt felhalmozódott sok tojástól.

Hagyományosan terrakotta formában sütötték, de ma már fémből készült formákat is lehet kapni. Miután kisült, megszórják porcukorral, és egy piros szalagot kötnek a nyakába, majd egy sárga és piros (a pápaság színei) vagy piros és fehér (Elzász színei) zászlót tűznek bele.

Hozzávalók:

2 tojás

100 g kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

75 g liszt

50 g étkezési keményítő

3 g vagy 1 kávéskanál sütőpor

3 evőkanál langyos víz

porcukor a díszítéshez

citromhéj (fakultatív)

Válaszd szét a tojásokat sárgájára és fehérjére. Keverd össze a tojás sárgákat 3 evőkanál langyos vízzel, majd folyamatosan adj hozzá 80 g cukrot és a vaníliás cukrot. Keverd amíg egyenletes massza nem lesz belőle.

Verd fel a tojásfehérjét 20 g cukorral, majd add hozzá a kész masszához.

Szitáld hozzá a lisztet és a keményítőt, add hozzá a sütőport és a citromot is, és az egészet jól keverd össze.

Vajazd ki a bárányformát, és töltsd bele a tésztát. 175 fokra előmelegített sütőben süsd 30 percig.

Ha megsült hagyd kihűlni, szedd ki a formából és hintsd be porcukorral.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://luciecukraszdaja.blog.hu/api/trackback/id/tr327340128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása