A bárány a legősibb húsvéti jelkép. A kereszténységben Jézust szimbolizálja, a zsidók pedig mikor átkeltek a Vörös-tengeren minden család feláldozott egy bárányt.
Az osterlammele szó elzásziul húsvéti kis bárányt jelent. Elzászban a hagyomány szerint minden gyerek kap egy sütibárányt a mise után húsvét napján.
Vallási jelkép mellett a recept praktikus célokat is szolgált. A háziasszonyok és pékek így meg tudtak szabadulni a nagyböjt alatt felhalmozódott sok tojástól.
Hagyományosan terrakotta formában sütötték, de ma már fémből készült formákat is lehet kapni. Miután kisült, megszórják porcukorral, és egy piros szalagot kötnek a nyakába, majd egy sárga és piros (a pápaság színei) vagy piros és fehér (Elzász színei) zászlót tűznek bele.
Hozzávalók:
2 tojás
100 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
75 g liszt
50 g étkezési keményítő
3 g vagy 1 kávéskanál sütőpor
3 evőkanál langyos víz
porcukor a díszítéshez
citromhéj (fakultatív)
Válaszd szét a tojásokat sárgájára és fehérjére. Keverd össze a tojás sárgákat 3 evőkanál langyos vízzel, majd folyamatosan adj hozzá 80 g cukrot és a vaníliás cukrot. Keverd amíg egyenletes massza nem lesz belőle.
Verd fel a tojásfehérjét 20 g cukorral, majd add hozzá a kész masszához.
Szitáld hozzá a lisztet és a keményítőt, add hozzá a sütőport és a citromot is, és az egészet jól keverd össze.
Vajazd ki a bárányformát, és töltsd bele a tésztát. 175 fokra előmelegített sütőben süsd 30 percig.
Ha megsült hagyd kihűlni, szedd ki a formából és hintsd be porcukorral.