Lassan vége a sárgabarack szezonnak, de még nem késő kipróbálni ezt a rém egyszerű francia sárgabarackos tortát.
Franciaországba a sárgabarackot Anjou René Nápolyból vitte magával, aki itt kóstolta meg először, miután 1438-ban bevonult a városba, hogy átvegye a Nápolyi Királyság irányítását. Uralma azonban nem volt hosszú életű, mivel V. Alfonz 1442 –ben elfoglalta Nápolyt. Anjou René pedig Provence-ba menekült és magával vitte a sárgabarack termesztés csínját-bínját.
Hozzávalók:
1 kész leveles tészta
1 kávéskanál kukoricakeményítő
kb. 700 g magozott sárgabarack
2 tojás sárgája
100 g cukor
100 g creme fraiche
1 nagy kanál tej
1 nagy kanál búzadara
Elkészítés:
Vegyünk elő egy 26 cm átmérőjű tortaformát.
Simítsuk bele a tésztát, szurkáljuk meg villával. Keverjük össze a búzadarát egy kanál cukorral és szórjuk a tésztára. Rakjuk rá egyenletesen a barackot, és szórjuk meg ismét cukorral.
Keverjünk össze egy tojássárgáját a tejjel és kenjük meg a tortaszélét, hogy szép színe legyen. Ezután tegyük be a 210 fokra előmelegített sütőbe.
Amíg sül keverjük össze a creme fraiche-t a másik tojás sárgájával és a keményítővel. Vegyük ki a sütőből a tortát, öntsük a barackra a keveréket, majd cukrozzuk meg a maradék cukorral. Tegyük vissza a sütőbe 15-20 percre.
Tipp:
Levendulával vagy mandulával is megszórhatjuk.