Lucie Cukrászdája

Könnyű francia cukrászat mindenkinek

Flan patissier

2015. április 12. 10:03 - Pierrette

Ezzel a süteménnyel Franciaország minden cukrászdájában találkozhatunk. Jellegében hasonlít a magyar krémesre, de a tölteléke inkább a vaníliás pudingra emlékeztet.

 

A flan különböző változatai a világ minden sarkában megtalálhatóak, gondoljunk csak az angolcustard tart-ra, a portugál pastéis de natára, vagy a kínaipinyin dán tá-ra.

A francia változatot először IV. Henrik angol király koronázási ünnepségén említik (1399-ben), doucettys néven.

Ami bizonyos, hogy a flan elkészítésében a cukrászok mindig bemutathatták képzelőerejüket: létezik édes - fűszeres, csokis -, de sós változat is. Az 1486-os Viandier-ben, az első francia nyelvű szakácskönyvben, Taillevent - V. és VI. Károly udvari szakácsa - például csukával és fehér borral készíti.

A hagyományos recept hozzávalói:

1 csomag leveles tészta

1 liter félzsíros tej

3 tojás

160 g kristálycukor

100 g kukoricakeményítő

2 vaníliás cukor

3 kávéskanál vaníliakivonat

1 vanília rúd

kevés vaj és liszt

Előkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tortaformát vajazzuk ki és szórjuk meg egy kevés liszttel. A leveles tésztát simítsuk bele és villával szurkáljuk meg.

A töltelék:

A tojásokat verjük fel a kukoricakeményítővel, a vaníliakivonattal és 125 ml tejjel.

A maradék tejet forraljuk fel a vaníliás cukorral, a kristálycukorral és a vaníliarúd kikapart belével. A kikapart rudat is dobjuk bele. Ha felforrt, vegyük le a tűzről és a vaníliarudat emeljük ki. A tojásos keveréket öntsük bele, tegyük vissza a tűzre és az egészet pár másodpercig melegítsük. Majd a tésztára öntsük rá és 180 fokon 40 percig süssük meg.

Az utolsó 5 percben, ha kell, alufóliával fedjük le. Ha teljesen kihűlt, akkor már fogyaszthatjuk is.

Szólj hozzá!
Címkék: vanília flan

A bejegyzés trackback címe:

https://luciecukraszdaja.blog.hu/api/trackback/id/tr117359900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása