Ezzel a süteménnyel Franciaország minden cukrászdájában találkozhatunk. Jellegében hasonlít a magyar krémesre, de a tölteléke inkább a vaníliás pudingra emlékeztet.
A flan különböző változatai a világ minden sarkában megtalálhatóak, gondoljunk csak az angolcustard tart-ra, a portugál pastéis de natára, vagy a kínaipinyin dán tá-ra.
A francia változatot először IV. Henrik angol király koronázási ünnepségén említik (1399-ben), doucettys néven.
Ami bizonyos, hogy a flan elkészítésében a cukrászok mindig bemutathatták képzelőerejüket: létezik édes - fűszeres, csokis -, de sós változat is. Az 1486-os Viandier-ben, az első francia nyelvű szakácskönyvben, Taillevent - V. és VI. Károly udvari szakácsa - például csukával és fehér borral készíti.
A hagyományos recept hozzávalói:
1 csomag leveles tészta
1 liter félzsíros tej
3 tojás
160 g kristálycukor
100 g kukoricakeményítő
2 vaníliás cukor
3 kávéskanál vaníliakivonat
1 vanília rúd
kevés vaj és liszt
Előkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tortaformát vajazzuk ki és szórjuk meg egy kevés liszttel. A leveles tésztát simítsuk bele és villával szurkáljuk meg.
A töltelék:
A tojásokat verjük fel a kukoricakeményítővel, a vaníliakivonattal és 125 ml tejjel.
A maradék tejet forraljuk fel a vaníliás cukorral, a kristálycukorral és a vaníliarúd kikapart belével. A kikapart rudat is dobjuk bele. Ha felforrt, vegyük le a tűzről és a vaníliarudat emeljük ki. A tojásos keveréket öntsük bele, tegyük vissza a tűzre és az egészet pár másodpercig melegítsük. Majd a tésztára öntsük rá és 180 fokon 40 percig süssük meg.
Az utolsó 5 percben, ha kell, alufóliával fedjük le. Ha teljesen kihűlt, akkor már fogyaszthatjuk is.