Normandiában a december az édességek és sütemények szinonimája. Karácsony és újév között az Aguignettes nevű sütik készítése már emberemlékezet előtt is fontos hagyomány volt. Alma és mandula-töltelékkel is egyaránt népszerű.
Ezt a dalt a gyerekek énekelték, amikor újévkor házról házra jártak.
Aguignettes, aguignettes Coupez mé un p’tit quignon Si vous n’voulez point l’couper Baillez mé l’pain entier Aguignettes, ma marraine Les rats ont mangé mon bonnet Il y a p’us d’six semaines Que j’couche sans mon capet Aguignolet Si vous n’voulez rein donner À vot’porte j’allons pisser Aguignettes, ma marraine Donnez mé du pain, d’la crème Si vous n’voulez point m’en donner Quat’ fourquettes dans vot’ gosier Aguignolo |
Aguignettes, aguignettesVágj nekem egy kis darabotHa nem akarod elvágniAdd ide nekem az egészetAguignettes, én barnáimA patkányok megették a sapkámatMár hat heteHogy a sapkám nélkül fekszem leHa nem adsz nekem semmitAz ajtód elé fogok pisilniAguignettes, én barnáimAdj nekem kenyeret, krémetHa nem akarod nekem adniNégy villa a trokodbaAguignolo |
Alma töltelék
2 vagy 3 alma
2 evőkanál barnacukor
1 csomag vaníliás cukor
citromlé ízlés szerint
1 evőkanál vaj
Mossuk és hámozzuk meg, majd magozzuk ki és vágjuk fel az almákat. Olvasszunk fel egy evőkanál vajat egy lábasban, tegyük bele az almát a barnacukrot, a vaníliás cukrot és a citromlevet. Lassú lángon főzzük össze, majd hűtsük le.
Mandula töltelék
100 g mandulapor
2 vagy 3 csepp keserű mandula kivonat
75 g porcukor
50 g vaj
1 tojás
Melegítsük fel a vajat, öntsük bele egy tálba, tegyük bele a mandulaport és a porcukrot. Adjuk hozzá a tojást, a keserű mandula kivonatot. Keverjük össze, amíg homogén és sima lesz.
Összeállítás:
1 csomag kész leveles tészta
1 tojás
kristálycukor
mazsola
tej
víz
Calvados
12-16 cm-es állatformák (kacsa, nyuszi, csirke, hal)
Áztassuk be Calvadosba a mazsolákat. Ezek lesznek az állatok szemei.
Hintsük be a munkafelületet liszttel, nyújtsuk ki a leveles tésztát, vágjuk ki belőle a kívánt formát, mindenből kettőt.
Az állatformák egyikét belső felével felfelé tegyük a sütőtálcára. Kenjük be az alma vagy a mandula töltelékkel a tésztákat, egy fél centiméteres csíkot hagyva körbe. Vízzel kenjük be a szélét vagy tej-tojás keverékkel. Rakjuk rá a másik felét, és ragasszuk össze. Villával szurkáljuk meg a tésztát néhányszor, hogy ne nőjön túl nagyra. Rajzolhatunk szájat stb, ízlés szerint. Pihentessük félórát a hűtőben.
Kenjük be az aguignette-ket tojás-cukor keverékkel. Tegyük a mazsolákat a szemek helyére.
Süssük 30 percet 180 fokon.