Lucie Cukrászdája

Könnyű francia cukrászat mindenkinek

Aguignettes – Normandia legnépszerűbb karácsonyi sütije

2015. december 20. 14:19 - Pierrette

Normandiában a december az édességek és sütemények szinonimája. Karácsony és újév között az Aguignettes nevű sütik készítése már emberemlékezet előtt is fontos hagyomány volt. Alma és mandula-töltelékkel is egyaránt népszerű.

 

Ezt a dalt a gyerekek énekelték, amikor újévkor házról házra jártak.

Aguignettes, aguignettes
Coupez mé un p’tit quignon
Si vous n’voulez point l’couper
Baillez mé l’pain entier
Aguignettes, ma marraine
Les rats ont mangé mon bonnet
Il y a p’us d’six semaines
Que j’couche sans mon capet Aguignolet
Si vous n’voulez rein donner
À vot’porte j’allons pisser
Aguignettes, ma marraine
Donnez mé du pain, d’la crème
Si vous n’voulez point m’en donner
Quat’ fourquettes dans vot’ gosier
Aguignolo
Aguignettes, aguignettes
Vágj nekem egy kis darabot
Ha nem akarod elvágni
Add ide nekem az egészet
Aguignettes, én barnáim
A patkányok megették a sapkámat
Már hat hete
Hogy a sapkám nélkül fekszem le
Ha nem adsz nekem semmit
Az ajtód elé fogok pisilni
Aguignettes, én barnáim
Adj nekem kenyeret, krémet
Ha nem akarod nekem adni
Négy villa a trokodba
Aguignolo

 

Alma töltelék

2 vagy 3 alma
2 evőkanál barnacukor
1 csomag vaníliás cukor

citromlé ízlés szerint
1 evőkanál vaj

Mossuk és hámozzuk meg, majd magozzuk ki és vágjuk fel az almákat. Olvasszunk fel egy evőkanál vajat egy lábasban, tegyük bele az almát a barnacukrot, a vaníliás cukrot és a citromlevet. Lassú lángon főzzük össze, majd hűtsük le.

Mandula töltelék

100 g mandulapor
2 vagy 3 csepp keserű mandula kivonat
75 g porcukor
50 g vaj
1 tojás

Melegítsük fel a vajat, öntsük bele egy tálba, tegyük bele a mandulaport és a porcukrot. Adjuk hozzá a tojást, a keserű mandula kivonatot. Keverjük össze, amíg homogén és sima lesz.

 

Összeállítás:

1 csomag kész leveles tészta
1 tojás
kristálycukor
mazsola
tej
víz
Calvados
12-16 cm-es állatformák (kacsa, nyuszi, csirke, hal)

Áztassuk be Calvadosba a mazsolákat. Ezek lesznek az állatok szemei.

Hintsük be a munkafelületet liszttel, nyújtsuk ki a leveles tésztát, vágjuk ki belőle a kívánt formát, mindenből kettőt.

Az állatformák egyikét belső felével felfelé tegyük a sütőtálcára. Kenjük be az alma vagy a mandula töltelékkel a tésztákat, egy fél centiméteres csíkot hagyva körbe. Vízzel kenjük be a szélét vagy tej-tojás keverékkel. Rakjuk rá a másik felét, és ragasszuk össze. Villával szurkáljuk meg a tésztát néhányszor, hogy ne nőjön túl nagyra. Rajzolhatunk szájat stb, ízlés szerint. Pihentessük félórát a hűtőben.

Kenjük be az aguignette-ket tojás-cukor keverékkel. Tegyük a mazsolákat a szemek helyére.

Süssük 30 percet 180 fokon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://luciecukraszdaja.blog.hu/api/trackback/id/tr158185398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása