Lucie Cukrászdája

Könnyű francia cukrászat mindenkinek

Rumbaba

2015. szeptember 17. 10:19 - Pierrette

A baba au rhum receptjét egy üldözött, Franciaországban menedékhez jutott királynak köszönhetjük.

 

A baba au rhum legendája szerint a sütemény I. Leszczyński Szaniszló (1677-1766) lengyel királynak köszönhető, aki - miután ellenfele, Erős Ágost, több orgyilkost is küldött rá -, Franciaországtól kért menedéket. Lánya, Leszczyńska Máriá (1703 – 1768) az ifjú XV. Lajos felesége lett. A huszonkét éves menyasszony és a tizenöt éves vőlegény esküvőjét 1725. szeptember 5-én tartották Fontainebleau-ban. Szaniszló feleségével a Chambord-kastélyba költözött, itt is laktak 1733-ig.

1736-ban Lajos a nemrégen megszerzett Lotaringia és Bar hercegi címet adományozta apósának. Ekkor Szaniszló beköltözött a lunéville-i hercegi kastélyba. A volt lengyel király évente 2 millió livre nyugdíjat kapott XV. Lajostól. A bőséges jövedelemből végre azzal foglalkozhatott, amihez egész életében vonzódott: a művészetekkel, műkincsekkel, könyvekkel. Lunéville-i udvarában élénk kulturális élet bontakozott ki. Hercegségének fővárosát, Nancyt számos fényes épülettel gazdagította. A lunéville-i kastélyt pedig úgy felfejlesztette, hogy azt elnevezték a „lotaringiai Versailles”-nak. Itt halt meg 1766 februárjában, 88 éves korában, miután saját lakószobájának kandallójából kicsapó lángoktól súlyosan megégett.

Lunéville, itt született a rumbaba receptje

Szaniszló szerette a hasát, nem volt éppen alkotó zseni, de ínyenc volt, akinek találkozásait a konyhaművészettel számos anekdota írja le. Id. Alexandre Dumas (1802 – 1870) 1873-ban kiadott Le Grand Dictionnaire de la cuisine című gyűjteményében Szaniszló neve többször is felbukkan.

Dumas leírása szerint a Franciaországban Szaniszló által meghonosított baba au rhum lengyel eredetű sütemény (lengyelül a baba jelentése nagymama). Az eredetileg rozslisztből készült tészta receptje Franciaországban tovább bonyolódott, malagai szőlővel vagy ribizlivel, citromreszelékkel, szerecsendióval egészült ki. Felhagytak azzal a lengyel szokással is, hogy magyar borral tálalják – ezt malagaborral helyettesítették.

Egy másik történet szerint, Szaniszló kedvenc könyvének, az Ezeregyéjszaka meséinek hőséről, Ali babáról kapta a nevét.

Hozzávalók:

a tésztához:

250 g liszt

5 g só

15 g cukor

15 g friss élesztő

3 db tojás

5 cl víz

75 g lágy vaj

a sziruphoz:

40 cl víz

200 g cukor

1-2 evőkanál rum

a chantilly-hez:

500 g tejszín

1/2 vanília rúd

75 g cukor

Elkészítés:

A tészta (a baba)

Egy tálba rakjuk bele a lisztet, a cukrot és a sót. Az élesztőt, a lágy vajat, a felvert tojásokat és a langyos vizet (28 és 30 fok közt) keverjük össze és adjuk a lisztes keverékhez. A tésztát addig gyúrjuk, amíg teljesen el nem válik el a tál oldalától. Ezután adjuk hozzá a lágy vajat és keverjük össze.

Pihentessük szobahőmérsékleten 1-2 óráig.

Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Amint a tészta megduplázta térfogatát, rakjuk kis formákba és süssük 25 percig. Amikor kész, vegyük kis sütőből, majd a formákból és hagyjuk kihűlni.

A szirup

Egy lábasban keverjük össze a vizet és a cukrot, majd addig forraljuk, amíg meg nem olvad teljesen a cukor. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a rumot.

A chantilly

Vágjuk hosszában félbe a vaníliarudat, egy kés segítségével kaparjuk ki a magokat és rakjuk a tejszínbe. Adjuk hozzá a cukrot és addig verjük fel, amíg kemény habot nem kapunk.

Összeállítás

A babákat mártsuk bele a szirupba - teljesen ázottnak kell lenniük. Majd a tetejére tegyünk chantillyt.

 

Tipp:

A süteményt a franciák baba au rhum formában sütik. Ennek hiányában nyugodtan használhatunk muffin formákat is. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://luciecukraszdaja.blog.hu/api/trackback/id/tr237793704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz a mutyipárt 2015.09.17. 18:53:41

A recept jó, elkészül, az biztos.

A baba inkább nő lengyelül, az orosz babuska közelít a nagymamához, de nem sokan szeretnének Baba-Jagát, vasorrú bábát nagyinak.

pusimk 2015.09.17. 22:39:27

Köszönöm a receptet és mellé a sztorit is. :)
süti beállítások módosítása