A baba au rhum receptjét egy üldözött, Franciaországban menedékhez jutott királynak köszönhetjük.
A baba au rhum legendája szerint a sütemény I. Leszczyński Szaniszló (1677-1766) lengyel királynak köszönhető, aki - miután ellenfele, Erős Ágost, több orgyilkost is küldött rá -, Franciaországtól kért menedéket. Lánya, Leszczyńska Máriá (1703 – 1768) az ifjú XV. Lajos felesége lett. A huszonkét éves menyasszony és a tizenöt éves vőlegény esküvőjét 1725. szeptember 5-én tartották Fontainebleau-ban. Szaniszló feleségével a Chambord-kastélyba költözött, itt is laktak 1733-ig.
1736-ban Lajos a nemrégen megszerzett Lotaringia és Bar hercegi címet adományozta apósának. Ekkor Szaniszló beköltözött a lunéville-i hercegi kastélyba. A volt lengyel király évente 2 millió livre nyugdíjat kapott XV. Lajostól. A bőséges jövedelemből végre azzal foglalkozhatott, amihez egész életében vonzódott: a művészetekkel, műkincsekkel, könyvekkel. Lunéville-i udvarában élénk kulturális élet bontakozott ki. Hercegségének fővárosát, Nancyt számos fényes épülettel gazdagította. A lunéville-i kastélyt pedig úgy felfejlesztette, hogy azt elnevezték a „lotaringiai Versailles”-nak. Itt halt meg 1766 februárjában, 88 éves korában, miután saját lakószobájának kandallójából kicsapó lángoktól súlyosan megégett.
Lunéville, itt született a rumbaba receptje
Szaniszló szerette a hasát, nem volt éppen alkotó zseni, de ínyenc volt, akinek találkozásait a konyhaművészettel számos anekdota írja le. Id. Alexandre Dumas (1802 – 1870) 1873-ban kiadott Le Grand Dictionnaire de la cuisine című gyűjteményében Szaniszló neve többször is felbukkan.
Dumas leírása szerint a Franciaországban Szaniszló által meghonosított baba au rhum lengyel eredetű sütemény (lengyelül a baba jelentése nagymama). Az eredetileg rozslisztből készült tészta receptje Franciaországban tovább bonyolódott, malagai szőlővel vagy ribizlivel, citromreszelékkel, szerecsendióval egészült ki. Felhagytak azzal a lengyel szokással is, hogy magyar borral tálalják – ezt malagaborral helyettesítették.
Egy másik történet szerint, Szaniszló kedvenc könyvének, az Ezeregyéjszaka meséinek hőséről, Ali babáról kapta a nevét.
Hozzávalók:
a tésztához:
250 g liszt
5 g só
15 g cukor
15 g friss élesztő
3 db tojás
5 cl víz
75 g lágy vaj
a sziruphoz:
40 cl víz
200 g cukor
1-2 evőkanál rum
a chantilly-hez:
500 g tejszín
1/2 vanília rúd
75 g cukor
Elkészítés:
A tészta (a baba)
Egy tálba rakjuk bele a lisztet, a cukrot és a sót. Az élesztőt, a lágy vajat, a felvert tojásokat és a langyos vizet (28 és 30 fok közt) keverjük össze és adjuk a lisztes keverékhez. A tésztát addig gyúrjuk, amíg teljesen el nem válik el a tál oldalától. Ezután adjuk hozzá a lágy vajat és keverjük össze.
Pihentessük szobahőmérsékleten 1-2 óráig.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Amint a tészta megduplázta térfogatát, rakjuk kis formákba és süssük 25 percig. Amikor kész, vegyük kis sütőből, majd a formákból és hagyjuk kihűlni.
A szirup
Egy lábasban keverjük össze a vizet és a cukrot, majd addig forraljuk, amíg meg nem olvad teljesen a cukor. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a rumot.
A chantilly
Vágjuk hosszában félbe a vaníliarudat, egy kés segítségével kaparjuk ki a magokat és rakjuk a tejszínbe. Adjuk hozzá a cukrot és addig verjük fel, amíg kemény habot nem kapunk.
Összeállítás
A babákat mártsuk bele a szirupba - teljesen ázottnak kell lenniük. Majd a tetejére tegyünk chantillyt.
Tipp:
A süteményt a franciák baba au rhum formában sütik. Ennek hiányában nyugodtan használhatunk muffin formákat is.