A francia patisserie-k egyik alapédessége, a citromtorta a középkorból származik.
A földi jókat nem megvető királyné, Marie Antoinette egyik kedvenc süteménye volt. A süteményimádó királynő vesztét is az édességek okozták: amikor szóvá tették, hogy nincs kenyere a népnek, állítólag ezzel az érzéketlen mondattal válaszolt: ,,Ha nincs kenyerük, egyenek kalácsot!” Marie Antoinette szájába csak az utókor adta ezeket a szavakat, valójában Jean-Jacques Rousseau-tól származik, aki Vallomásaiban egy hercegnőről ír, aki kalácsot etetett volna az éhes parasztokkal.
Hozzávalók a tésztához:
250 g liszt
125 g vaj
50 g cukor
1 csipet só
80 ml víz
Hozzávalók a töltelékhez:
2 nagy bio vagy kezeletlen citrom
100 g cukor
100 g creme fraiche
3 kicsi vagy 2 nagy tojás
(bazsalikom ízlés szerint)
A tészta elkészítése:
Egy edényben keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Tegyük hozzá a puha vajat és a vizet, és homogén tésztává gyúrjuk. 2 óráig egy konyharuhában, a hűtőben pihentetjük.
A töltelék elkészítése:
Reszeljük le a citrom héját, majd vágjuk fel a citromot, facsarjuk ki a levét a húsával együtt. Keverjük össze a creme fraiche-el és a cukorral. Adjuk hozzá a felvert tojásokat, keverjük az egészet össze, amíg krémes állagú nem lesz a keverék.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, simítsuk egy tortaformába, majd öntsük rá a keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig süssük.
Várjuk meg, amíg teljesen kihűl és teljesen megszilárdul a töltelék. Hidegen a legfinomabb.
Tipp 1.: Ha valaki a ropogósabb tésztát szereti, akkor érdemes a tésztát elősütni. Miután a tortaformába simítjuk a tésztát, tegyünk rá sütőbabot és kb. 10-15 percig 180 fokos sütőben süssük meg a tésztát. Ezután öntsük rá a citromos krémet és tegyük vissza a 180 fokos sütőbe.
Tipp 2.: A citromos krémbe tehetünk bazsalikomot, így még üdébb, frissebb lesz a torta!