Lucie Cukrászdája

Könnyű francia cukrászat mindenkinek

Marie Antoinette kedvenc süteménye: Tarte au citron

2015. április 18. 16:28 - Pierrette

A francia patisserie-k egyik alapédessége, a citromtorta a középkorból származik.

 

A földi jókat nem megvető királyné, Marie Antoinette egyik kedvenc süteménye volt. A süteményimádó királynő vesztét is az édességek okozták: amikor szóvá tették, hogy nincs kenyere a népnek, állítólag ezzel az érzéketlen mondattal válaszolt: ,,Ha nincs kenyerük, egyenek kalácsot!” Marie Antoinette szájába csak az utókor adta ezeket a szavakat, valójában Jean-Jacques Rousseau-tól származik, aki Vallomásaiban egy hercegnőről ír, aki kalácsot etetett volna az éhes parasztokkal.

 

Hozzávalók a tésztához:

250 g liszt

125 g vaj

50 g cukor

1 csipet só

80 ml víz

Hozzávalók a töltelékhez:

2 nagy bio vagy kezeletlen citrom

100 g cukor

100 g creme fraiche

3 kicsi vagy 2 nagy tojás

(bazsalikom ízlés szerint)

A tészta elkészítése:

Egy edényben keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Tegyük hozzá a puha vajat és a vizet, és homogén tésztává gyúrjuk. 2 óráig egy konyharuhában, a hűtőben pihentetjük.

A töltelék elkészítése:

Reszeljük le a citrom héját, majd vágjuk fel a citromot, facsarjuk ki a levét a húsával együtt. Keverjük össze a creme fraiche-el és a cukorral. Adjuk hozzá a felvert tojásokat, keverjük az egészet össze, amíg krémes állagú nem lesz a keverék.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, simítsuk egy tortaformába, majd öntsük rá a keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig süssük.

Várjuk meg, amíg teljesen kihűl és teljesen megszilárdul a töltelék. Hidegen a legfinomabb.

Tipp 1.: Ha valaki a ropogósabb tésztát szereti, akkor érdemes a tésztát elősütni. Miután a tortaformába simítjuk a tésztát, tegyünk rá sütőbabot és kb. 10-15 percig 180 fokos sütőben süssük meg a tésztát. Ezután öntsük rá a citromos krémet és tegyük vissza a 180 fokos sütőbe.

Tipp 2.: A citromos krémbe tehetünk bazsalikomot, így még üdébb, frissebb lesz a torta!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://luciecukraszdaja.blog.hu/api/trackback/id/tr17378576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása