Lucie Cukrászdája

Könnyű francia cukrászat mindenkinek

La Tarte Tropézienne: 60 éves a Cote d’Azur ikonikus sütije

2015. július 18. 18:53 - Pierrette

Aki a Cote d’Azur-on nyaral, az minden cukrászdában találkozhat ezzel a sütivel. Elkészítése bonyolultnak tűnik, de valójában nem kíván nagy cukrásztudományt, inkább időigényes. De mindenképpen megéri a fáradtságot, nagyon finom.

trop2.jpg

A süti története 60 évvel ezelőtt kezdődött.

trop1.jpg

Alexandre Micka lengyel cukrásznak úgy megtetszett Saint-Tropez, a kis tengerparti város, hogy itt nyitotta meg édességboltját 1955-ben. Sok más mellett egy brióst is árult, amelyet a nagymamája titkos krémjével töltött meg.

trop7.jpg

Nem messze Alexandre Micka édességboltja mellett forgatták az És Isten megteremté a nőt című filmet (Et Dieu... créa la femme). A forgatás alatt a stáb Brigitte Bardot-val egyetemben elment a boltba és megkóstolták a süteményt, mindenki tetszésére. A történet szerint a színésznő bátorította, hogy adjon neki egy rendes nevet, ez lett a la tarte tropézienne, azaz Saint-Tropez tortája.

1985-ben Albert Dufrene vette át Alexandre Micka cégét. Elődjéhez hasonlóan titokban tartotta a receptet és mindig megkövetelte ugyanazt a minőséget. Ma a torta a város egyik szimbóluma.

trop5.jpg

Hozzávalók:

250 g liszt + 20 g liszt

12 g élesztő

10 cl tej

50 g vaj

1 tojás

15 g cukor

20 g vaj

30 g cukor

2 csipet só

Krémhez

25 cl tej

3 tojás (válasszuk szét őket fehérjére és sárgájára)

1 tojás sárgája

80 g porcukor

kristálycukor

15 g liszt

15 g kukoricakeményítő

1 vanília rúd

1 kanál narancsvirág víz

Cukormázhoz:

50 g vaj

50 g cukor

1 kanál méz

A tetejére nagyszemű díszítőcukor

A tészta elkészítése

Keverjük össze a 250 g lisztet a csipet sóval, tegyük hozzá a langyos tejben felfuttatott élesztőt, majd gyúrjuk össze. 30 percig langyos helyen, letakarva pihentessük. Ha letelt a fél óra tegyük hozzá a 3 tojást, a cukrot, a 20 g lisztet és a vajat. Kb. 10 percig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta. 30 percig ismét pihentessük, majd nyomjuk meg, szorítsuk ki a levegőt belőle, majd megint pihentessük fél órát.

A krém elkészítése:

A tejet forraljuk fel a kettévágott vanília rúddal 20 percig. Addig a 4 tojás sárgáját a cukorral verjük fel, adjuk hozzá a lisztet, a kukoricakeményítőt és folyamatosan a meleg tejet. 1 percig forraljuk, majd vegyük le tűzet és amíg be nem sűrűsödik lassú tűzőn főzzük és egy kanál meg nem áll benne. Ha kész hűtsük ki.

Amíg a krém hűl, vajazzunk és lisztezzünk ki egy tepsit, egy kicsit gyúrjuk át a tésztát és 2 cm vastagságú kört formázzunk. A tepsiben 30 percig pihentessük. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Cukormázhoz valókat keverjük össze és melegítsük meg, majd hagyjuk kihűlni. Kenjük be vele a tésztát és süssük meg 25 percig.

Addig a krémhez adjuk hozzá a 3 tojásfehérjét és a narancsvirág vizet.

Miután megsült a tészta vegyük ki a sütőből, várjuk meg amíg kihűl. Vágjuk vízszintesen ketté egy nagy késsel. Az lesz a fedőlap, amit cukormázzal bekentünk. A krémet kenjük a tésztára, majd a fedőlapot helyezzük rá és szórjuk meg a nagyszemű díszítőcukorral.

Tipp:

Lehet kis méretben is elkészíteni.

trop4.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://luciecukraszdaja.blog.hu/api/trackback/id/tr437637978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.