Lucie Cukrászdája

Könnyű francia cukrászat mindenkinek

Francia farsangi fánk - Beignets de carnaval

2016. február 06. 14:50 - Pierrette

A legenda szerint farsang éjszakáján Marie Antoinette álruhában szökött ki a Tuileriákban rendezett farsangi álarcosbálról, hogy a beignet csábításának engedjen.

 

A francia királyné az utcán az kavargó tömegben elvegyülve megéhezett, és mivel nagy rajongója volt az édességeknek, vásárolt egy fánkot egy mézeskalács árustól. Annyira ízlett neki, hogy a kísérőjével felvásároltatta az árus egész készletét. Miután visszatért, megparancsolta a palota cukrásznak, hogy készítsen ő is ilyen finomságot. Mivel a cukrász nem boldogult vele, a királynő magához hívatta a mézeskalácsost, aki némi alkudozás után elárulta neki a receptet. A cukrász finomította, és egy kicsit módosította a receptet, és ettől kezdve a királyi lakomák kedvelt finomságává vált a fánk.

Ma a beignet több változata ismert, de abban hasonlóak, hogy általában szögletes formájúak és porcukorral bőségesen megszórva tálalják.

A sok változat közül Chef Philippe, egy biarritz-i hotel séfjének receptjét osztom meg veletek.

Chef Philippe fánkja

Hozzávalók 30 fánkhoz:

500 g liszt

1 tojás

120 g lágy vaj

1 vaníliás cukor zacskó

1 élesztő

1 vanliarúd

1 citrom héja

10 cl rum

sütőolaj

porcukor a tetejére

Elkészítés:

Öntsük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a citromhéjat, a vaníliás cukrot, az élesztőt, vaníliarúd belsejét, a tojást, és a rumot, majd a végén 15-20 cl vizet. Gyúrjuk 7-8 percig, amíg teljesen el nem válik az edény falától. Letakarva 1 óráig pihentessük. Nyújtsuk ki egy cm vastagságúra, majd kenjük be vajjal a tésztát. Tekerjük fel, mint egy palacsintát, majd csináljunk egy óriási csigát és így pihentessük másnapig.

Következő nap megint nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra és daraboljuk fel négyzet formájúra.

Felhevített olajban süssük ki a fánkokat, amíg feljönnek az olaj tetejére és aranyszínűek nem lesznek.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://luciecukraszdaja.blog.hu/api/trackback/id/tr58363442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alekszka 2016.02.07. 18:46:05

"1 vaníliás cukor zacskó" ezt biztos így akartad? :)
süti beállítások módosítása