A franciák híres fagyitortájában minden van, ami kedves az édesszájúaknak:gyümölcs, mascarpone, habcsók, macaron és fagyi!
A Vacherin fagyitorta a nevét az azonos nevű sajtról kapta (vache franciául tehenet jelent).
A torta alapja tészta helyett habcsókból készül. A sült, felvert tojásfehérjét már a hedonista Napkirálynak is készítették a francia szakácsok. XIV. Lajos uralkodása idején, a királyi konyha egyik szakácsának, François Massialot-nak, 1692-ben megjelent szakácskönyvében is megtalálható már a sült, felvert tojásfehérje, azaz a habcsók. Nem tudni, mennyire eredeti ötlet Massialot részéről a habcsók, mindenesetre neki köszönhető a creme brulée tetején húzódó cukorréteg tökéletes előállítási folyamatának kitalálása, így elképzelhető, hogy saját maga fedezte fel a cukorral kikevert tojáshabból készíthető édességet is.
Később a habcsókkal állítólag Napóleon alkotott igazi remekművet, amikor azt javasolta a cukrászoknak, hogy a habcsókokból vékonyabb, nagyobb gyűrűket süssenek, és az egymásra helyezett gyűrűk alkotta fészekbe fagylaltot, tejszínhabot és gyümölcsöket tegyenek.: megszületett a Vacherin.
Hozzávalók:
3 tojásfehérje
200+50 g cukor
1 doboz vanília fagyi
1doboz eper vagy málna sorbet
100 g mascarpone
20 cl tejszín
1 teáskanál vaníliás cukor
díszítésnek eper, málna vagy akár macaron
Előkészítés:
A tojásfehérjéket verjük fel a 200 g cukor felével, majd ha kész tegyük hozzá a maradék 100 g cukrot. Csináljunk a habból két kerek tortaformát, süssük 120 fokon 10 percig, aztán 90 fokon 2 óráig. Ha letelt a sütési idő, vegyük ki a sütőből és hűtsük ki teljesen.
A fagyi torta összeállítása:
Az első tortaformára kenjük rá a vaníliafagyit, erre pakoljunk epret és akár macaron darabkákat is tehetünk rá. Majd következik sorbet réteg. Végül a másik tortaformát helyezzük rá. Rakjuk be a mélyhűtőbe 1 órára.
Amíg hűl, készítsük el a chantilly krémet: verjük fel a tejszínt 50 g cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük össze a mascarponéval.
Egy óra múlva vegyük ki a mélyhűtőből a fagyitortát és tejszínhab krémmel kenjük be az egészet, az oldalát is. Díszítsük kedvünk szerint és a teljes fagyásig tegyük vissza a mélyhűtőbe.