Lucie Cukrászdája

Könnyű francia cukrászat mindenkinek

Vacherin, isteni francia fagyitorta

2015. május 30. 11:15 - Pierrette

A franciák híres fagyitortájában minden van, ami kedves az édesszájúaknak:gyümölcs, mascarpone, habcsók, macaron és fagyi!

 

A Vacherin fagyitorta a nevét az azonos nevű sajtról kapta (vache franciául tehenet jelent).

A torta alapja tészta helyett habcsókból készül. A sült, felvert tojásfehérjét már a hedonista Napkirálynak is készítették a francia szakácsok. XIV. Lajos uralkodása idején, a királyi konyha egyik szakácsának, François Massialot-nak, 1692-ben megjelent szakácskönyvében is megtalálható már a sült, felvert tojásfehérje, azaz a habcsók. Nem tudni, mennyire eredeti ötlet Massialot részéről a habcsók, mindenesetre neki köszönhető a creme brulée tetején húzódó cukorréteg tökéletes előállítási folyamatának kitalálása, így elképzelhető, hogy saját maga fedezte fel a cukorral kikevert tojáshabból készíthető édességet is.

Később a habcsókkal állítólag Napóleon alkotott igazi remekművet, amikor azt javasolta a cukrászoknak, hogy a habcsókokból vékonyabb, nagyobb gyűrűket süssenek, és az egymásra helyezett gyűrűk alkotta fészekbe fagylaltot, tejszínhabot és gyümölcsöket tegyenek.: megszületett a Vacherin.

Hozzávalók:

3 tojásfehérje

200+50 g cukor

1 doboz vanília fagyi

1doboz eper vagy málna sorbet

100 g mascarpone

20 cl tejszín

1 teáskanál vaníliás cukor

díszítésnek eper, málna vagy akár macaron

Előkészítés:

A tojásfehérjéket verjük fel a 200 g cukor felével, majd ha kész tegyük hozzá a maradék 100 g cukrot. Csináljunk a habból két kerek tortaformát, süssük 120 fokon 10 percig, aztán 90 fokon 2 óráig. Ha letelt a sütési idő, vegyük ki a sütőből és hűtsük ki teljesen.

 A fagyi torta összeállítása:

Az első tortaformára kenjük rá a vaníliafagyit, erre pakoljunk epret és akár macaron darabkákat is tehetünk rá. Majd következik  sorbet réteg. Végül a másik tortaformát helyezzük rá. Rakjuk be a mélyhűtőbe 1 órára.

Amíg hűl, készítsük el a chantilly krémet: verjük fel a tejszínt 50 g cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük össze a mascarponéval.

Egy óra múlva vegyük ki a mélyhűtőből a fagyitortát és tejszínhab krémmel kenjük be az egészet, az oldalát is. Díszítsük kedvünk szerint és a teljes fagyásig tegyük vissza a mélyhűtőbe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://luciecukraszdaja.blog.hu/api/trackback/id/tr157504580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása